Conferència magistral a càrrec del Dr. Ramón Folch i Guillen: “El Carboni, clima i aliments”

Avui ens acompanya un conferenciant de luxe, el Dr. Ramon Folch i Guillen un home singular, sempre actiu i compromès, culte, intel·lectualment potent, viatjat, polifacètic i de perfil humanista.

Es Dr. en Biologia i sociòleg, actiu constructor, disseminador de tesis sostenibilistes, expert en gestió territorial urbanística i energètica.

Director dels serveis ambientals de la Diputació de Barcelona, professor de Botànica de la UB i consultor ambiental de la UNESCO. També es President del Consell social de la UPC i President de la junta administrativa de l’Hospital Clínic de Barcelona.

Comença l’exposició manifestant que el coneixement es un fantàstic digestiu per després de sopar i anuncia el títol de la conferència “ El Carboni, clima i aliments”

Explica la singularitat de l’àtom de carboni, que va des el diamant fins el grafit, passant pel ful·lerè!! una estructura equilibrada, composta a base d’hexàgons perfectes que gaudeix d’una fortalesa inigualable, que esta format de làmines de un àtom de gruix que forma el grafe.

També parla de les molècules dels hidrocarburs policíclics, i de la molècula de la glucosa i de la clorofil·la!
Explica la fotosíntesis com gènesis de la vida a la terra, i la formació d’oxigen que es el residu que excreten les plantes, Juntament amb el fitoplàncton que te una biomassa superior a la matèria orgànica de la terra, que amb l’ energia del sol produeix oxigen que ha estat el responsable de la vida en el ostra planeta.
Manifesta que amb aquest processos es produeixen els aliments que fonamentalment son la base de la nostra alimentació.

La atmosfera actual es un procés de 4.500 MM d’anys en que la atmosfera primitiva formada per CO2 que al llarg del temps va condensar formant les grans masses d’aigua i després de 3.500 MM d’anys els bacteris i algues marines van produir l’oxigen que respirem avui.

Explica que gràcies a l’atmosfera i l’efecte hivernacle i el CO2 son els responsables de l’equilibri de de la vida a la terra.
Però alerta de que un minúscul desequilibri pot provocar grans catàstrofes climàtiques.
Explica que en els últims 800.000 anys abans de l’any 1950 la concentració de CO2 estava per sota de 300 ppm, I a l’any 2020 està a 414 ppm.

La crema dels combustibles fòssils que la revolució industrial a alliberat en son els responsables d’aquesta diferencia , cada any el CO2 que s’alliberava a l’atmosfera representa el CO2 que s’alliberaria en 1MM d’anys, estem per tant en una dinàmica desbocada d’escalfament del planeta.

A l’any 1992 en la conferència de Rio de Janeiro ja es va avisar sobre el contingut dels gasos de l’atmosfera i els científics van comprovar esgarrifats l’evolució de que la concentració de CO2 s’incrementava de forma alarmant.

Quina es la conseqüència d’aquest desequilibri?
En primer lloc i molt alarmant l’increment de la temperatura de la terra en 1 grau en els últims 60 anys!!Una barbaritat mesurada en temps geològic.

La Prognosi es que , cada any s’incrementa la temperatura del planeta provocant una disminució de precipitacions, alteracions climàtiques importants, alteracions en els cicles pol·linitzadors i migratoris, expansió de malalties amb vectors biològics, malalties víriques, dengue i febre groga, grans incendis forestals, fosa dels gels continentals del front antàrtic occidental, fragmentació de grans plataformes de gel, pujada del nivell del mar, canvi dels corrents oceànics provocant grans canvis tèrmics i climàtics, es adir un gran canvi del patró climàtic tot lligat al cercle del carboni.

Els humans hem creat la globalització, la hipermobilitat, la deslocalització, la interconectivitat i la dependència dels combustibles fòssils que han afavorit el terrorisme internacional de Issis-K i Al-Qaeda.

Però ara que tenim el problema en marxa cal buscar solucions, i no escoltar opinions de humans mediocres ignorants i opinadors indocumentats sinó escoltar a tecnòcrates amb criteri que en realitat seran els que ens guiaran cap a la solució dels problema a un equilibri biològic amb el planeta.
En primer lloc cal crear Objectius de desenvolupament sostenible (ODS)
I pensar que el que fem serà part de la solució.
I Que cal fer!! Doncs afavorir el consum de km0, mantenir Estructures Agropecuàries i industrial de proximitat i practicar el Síndrome de la irrellevància es a dir fer cadascun de nosaltres accions de millora mediambiental, combinar xarxa i generació elèctrica distribuïda, ser productors nets d’energia, treballar per la descarbonització i per la supressió gradual de les energies fòssils, treballar per la motorització i Automoció elèctriques, ser més eficients amb els sistemes de producció i de consum, estalviar i no consumir el que no necessitem

Finalment el Dr. Folch ens encarrega que hem de posicionar-nos sobre el medi ambient, cal evitar el soroll informatiu desbaratat, Keep calm and carry ones, hem de creure en el projecte transformador, reconèixer la magnitud del problema, sobretot recalcalca que hem de gosar contrariar a les corrents manipuladores i finalitza en que no hem de qualificar la dificultat en impossibilitat de canvi.

Una gran conferencia del Dr. Ramon, finalitza el President amb un agraïment merescut i amb l’entrega de la obra en facsímil de dos volums publicats respectivament els anys 1.957 i 1.959 de la Ray Society de Species Plantarum de la 1a edició de 1.753 de Carl Linnaeus, aquesta obra es considera el punt de partida acceptat per a la nomenclatura botànica i obra de referència per els botànics sistemàtics així com una obra fonamental de la historia de la biologia.
Aquest llibre fou localitzat en una llibreria de Londres i va pertànyer a la biblioteca del entomòleg Dr. Keith Hyatt del Natural History Museum of London i membre distingit de la London Natural History Society.