Videoconferència amb el Dr. Jordi Frigola: El Covid-19


Avui reunió virtual amb l’investigador de Banyoles de Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IdiBGi), en Jordi Frigola que estudia la manera de combatre el càncer a través de tractaments menys invasius que els habituals, la quimio i la radio, diu que el que tracten es d’ aturar la proliferació de cèl·lules malignes en lloc de matar-les.

Es una persona senzilla, afable i coneguda entre nosaltres ja que ha participat en varies conferencies i al mateix temps perquè ha estat el cordo umbilical per la col·laboració del nostre club amb l’ IdiBGi.

Però avui ens ha parlat de un tema de tremenda actualitat, el coronavirus, i en particular del COVID-19, diu que els virus son essers viscuts, que necessiten de una cèl·lula per viure, que majoritàriament viuen en els animals i que alguns d’ells poden infectar als humans.
En el cas del COVID-19 manifesta que es difícil que sigui un virus creat per l’home degut a la seva composició.

Es un virus molt semblant al de la grip amb la particularitat de que te una elevada propagació, es per això que les persones asimptomàtiques el poden propagar molt fàcilment, i el portador amb un sistema immunitari feble l’incuba durant entre 5 i 15 dies, període que provoca el pic de la infecció, amb símptomes clars de febre, dolor, tos i mal de cap. Aclareix que una diferencia molt important entre aquest virus i el de la grip es el temps d’incubació, el de la grip te una incubació de 1 a 3 dies.

El virus entra en el hoste pel nas, boca o ulls, per això es molt important una bona higiene i no tocar a ningú, ni entrar en aglomeracions de persones, comenta que la mascareta es útil per les persones que estan infectades i ressalta que al continent Asiàtic el portar-ne representa un gran respecte per les altres persones, es un fet culturals.

Aquest virus ha agafat per sorpresa a tota la humanitat, aquesta es la raó pel que hi han tants sanitaris infectats, la infecció va començar a Xina però el moviment de persones va continuar durant els mesos de desembre, gener i febrer, estenent-lo arreu del mon.
Fa una pinzellada sobre el populisme dels governants, on els líders es presentant com herois sense cap coneixement científic i pontificant en funció dels seus interessos.

Comenta que Bill Gates, a l’any 2.015 ja va advertir que la major amenaça que s’enfrontava la humanitat no era ni un míssil ni una bomba nuclear, sinó un simple microbi o un virus que pogués provocar una malaltia infecciosa. Finalment parla de les vacunes, de que potser que en el proper any 2.021 hi hagi una de desenvolupada, també fa referencia als testos de detecció de la malaltia i cita amb orgull que el IdiBGi i els laboratoris de la empresa Hipra han cedits les seves instal·lacions i maquinaria per investigació.

Es despedeix com sempre amb un quan vulgueu torno per compartir amb vosaltres una estona demostrant una vegada mes la gran naturalitat i qualitat humana.

Moltes gracies Jordi!!